Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Ανδρογενετική αλωπεκία


·         Η ανδρογενετική αλωπεκία (ΑΓΑ) είναι η συχνότερη αιτία απώλειας και αραίωσης μαλλιών σε άνδρες και γυναίκες. Τα άτομα με ΑΓΑ παρουσιάζουν σημαντικές αρνητικές επιδράσεις στη ψυχολογία τους και γενικότερα στην ποιότητα ζωής.

.


·         Η αιτιολογία της ανδρογενετικής αλωπεκίας είναι πολυγονιδιακή και πολυπαραγοντική. Σημαντικό ρόλο παίζουν ο μεταβολισμός και οι υποδοχείς των ανδρογόνων. Έχει επιβεβαιωθεί η δράση της διυδροτεστοστερόνης και των ενζύμων (5α αναγωγάση-Ι και ΙΙ) που εμπλέκονται στο σχηματισμό της.

·         Στην κλινική εικόνα μεταξύ ανδρών και γυναικών υπάρχουν διαφορές ,καθώς η αραίωση ακολουθεί διαφορετικά πρότυπα κατανομής.

·         Η διάγνωση βασίζεται κυρίως στην κλινική εικόνα και στην κλινική εξέταση. Το τριχοριζόγραμμα είναι χρήσιμο στη διαφορική διάγνωση από άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλούν απώλεια και αραίωση των τριχών καθώς και στην εκτίμηση της εξέλιξης και αξιολόγηση της θεραπείας.

Η βιοψία είναι διαγνωστική αλλά σπάνια απαιτείται.

Σε γυναίκες με σημεία υπερανδρογονισμού συνιστάται έλεγχος για σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή καθυστερημένης έναρξης συγγενή υπερπλασία των επινεφριδίων.

·         Ήπια και μέτρια ανδρογενετική αλωπεκία στους άνδρες μπορεί να αντιμετωπισθεί με φιναστερίδη από του στόματος ή και τοπικό διάλυμα μινοξιδίλης 5%.

·         Στις γυναίκες μπορεί να αντιμετωπισθεί με τοπικό διάλυμα μινοξιδίλης 2%. Η θεραπευτική δράση των αντιανδρογόνων και των αντισυλληπτικών σε γυναίκες με φυσιολογικές τιμές ανδρογόνων δεν τεκμηριώνεται από μελέτες.

·         Η έγκαιρη έναρξη της σωστής θεραπείας εμποδίζει ή τουλάχιστον καθυστερεί τη σοβαρή εξέλιξη της ανδρογενετικής αλωπεκίας.

·         Στη θεραπεία εστιάζονται μελλοντικές προσδοκίες στη χρήση αναλόγων προσταγλανδινών ,νέων αναστολέων της 5-α ρεδουκτάσης και στη μεταμόσχευση στελεχιαίων κυττάρων (stem cells) . 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.