Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Καλοήθεις βλάβες δέρματος-θηλώματα και υπερκερατώσεις


Θηλώματα: Τα θηλώματα είναι καλοήθεις όγκοι δέρματος. Στην καθομιλουμένη αποκαλούνται και «κρεατοελιές», αλλά δεν έχουν καμία σχέση με τις «ελιές» του δέρματος (δερματικούς σπίλους). Είναι μικρά, στρογγυλά, με άμισχα ή με μίσχο επάρματα της επιδερμίδας. Η επιφάνειά τους είναι λεία ή μυρμηκιώδης (σαν κουνουπίδι). Έχουν συνήθως το χρώμα του δέρματος αλλά μπορεί όμως να είναι καστανά ή ακόμη και σκουρόχρωμα καφέ. Οφείλονται στους ιούς HPV (Human Papilloma Virus), τους ιούς δηλαδή που προκαλούν τις μυρμηκιές και τα οξυτενή κονδυλώματα. Ωστόσο δεν είναι εξίσου  μεταδοτικά. Μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να εξαπλωθούν στο ίδιο άτομο μετά από τρίψιμο ή τραυματισμό της περιοχής. Οι κύριοι υπεύθυνοι ιοί HPV που προκαλούν τα θηλώματα είναι οι HPV 6 και HPV 11. Πρόκειται ουσιαστικά για χαμηλού κινδύνου ιούς. Η αφαίρεση των θηλωμάτων γίνεται κυρίως για λόγους αισθητικούς.



ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η αφαίρεση θηλωμάτων με laser είναι η πιο σύγχρονη και αποτελεσματική θεραπεία θηλωμάτων που οδηγεί σε πλήρη εξάλειψη των υπαρχουσών βλαβών.


Υπερκερατώσεις: Η σμηγματορροϊκή υπερκεράτωση (seborrheic keratosis) είναι καλοήθης βλάβη του δέρματος, (μη καρκινική), που σχετίζεται αιτιολογικά με κληρονομική προδιάθεση. Χαρακτηρίζεται από πάχυνση του πιο επιφανειακού τμήματος της επιδερμίδας, που ονομάζεται κεράτινη στοιβάδα. Σε αυτό το επίπεδο, τα κύτταρα είναι ιδιαίτερα φορτωμένα με κερατίνη, πρωτεΐνη που τους προσδίδει ξηρή και πολύ σκληρή όψη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπάρχει μη φυσιολογική άθροιση της κερατίνης με αποτέλεσμα τη δημιουργία πλακών από ξηρό δέρμα και καλυμμένο με κρούστες. Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις δεν μεταδίδονται από άτομο σε άτομο και είναι ασυμπτωματικές βλάβες. Περιστασιακά, μετά από τραυματισμό, μπορεί να παρουσιάσουν φαγούρα, αιμορραγία, πόνο, ερυθρότητα ή κρούστα.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ 

Οι κύριες μέθοδοι αφαίρεσης είναι:

  • Απόξεση: το δέρμα ξύνεται χρησιμοποιώντας ένα όργανο που λέγεται ξέστρο.
  • Κρυοχειρουργική ή κρυοπηξία: εφαρμόζεται πάνω στις υπερκερατώσεις και στη συνέχεια αφήνεται να πέσουν, σε διάστημα δυο εβδομάδων αργότερα.
  • Διαθερμοπηξία – Ηλεκτροχειρουργικής
  • Laser


Πηγή https://www.edae.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.